Kata beliau, setiap pindaan perkataan mengenai kepentingan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan yang termaktub dalam Perkara 3 haruslah atas tujuan memantapkan, bukan mengurangkan kuasanya dengan meletakkannya pada kedudukan yang sama dengan agama lain.

Tegas beliau, kalau orang Melayu suka agama Islam diubah menjadi agama rasmi maknanya itu bukan semakin maju tetapi semakin berundur dan perkara se­perti itu sepatutnya tidak berlaku.

‘‘Apabila Islam diletakkan sebagai agama Persekutuan, bermakna terdapat peruntukan khas disalurkan bagi membangunkan syiar Islam di negara ini tetapi kalau di­letakkan sebagai agama rasmi dan sama taraf dengan agama-agama lain bermakna kita mengurangkan kelebihan tersebut.

‘‘Sanggupkah kita orang Me­layu hendak mengorbankan kuasa Islam yang kukuh itu? Kena fikir daripada aspek perundangan dan kesannya juga, bukan mengejar kuasa semata-mata,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini.

Dalam perkembangan sama, Sheikh Ghazali yang juga penerima Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan 2014 berkata, pemimpin dan ahli politik yang beragama Islam wajib mengukuhkan kedudukan Islam di negara ini termasuk memperkasakan bidang kuasa mahkamah syariah.

‘‘Jika kuasa dan kedudukan Islam dikurangkan, tidak mustahil mahkamah syariah akan menjadi institusi perundangan kelas ke­dua di negara ini dan sudah tentu keadaan itu amat menyedihkan,’’ katanya.

Sumber maklumat utama DAP, roketkini.com, parti yang didakwa Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai parti pelampau perkauman dan rasis menerima kedudukan Islam sebagai agama ‘rasmi’ negara.

Semalam, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), Prof. Datuk Mahamad Naser Disa berkata, pemimpin-pemimpin DAP cen­derung mentakrifkan Islam sebagai agama ‘rasmi’ pada peruntukan tersebut, sekali gus memperlekehkan kekuatan sumpah Yang di-Pertuan Agong dalam memelihara agama negara.