KISAH UMAR BATAL HASRAT KE SYAM HARUS DIJADIKAN CONTOH, DOA MAPU ELAK MUSIBAH

QADA ialah perkara yang diputuskan oleh Allah SWT terhadap segala makhluknya sama ada dari sudut menciptakannya, meniadakannya atau mengubahnya.

Qadar pula ialah perkara yang telah ditetapkan kadarnya oleh Allah SWT semenjak azali supaya ia terjadi mengikut ilmuNya yang mendahului setiap perkara.

Negara dikejutkan dengan penularan virus Covid-19 yang pada masa ini hampir mencecah 1,000 kes jangkitan dan besar kemungkinan jumlah itu akan terus meningkat dari masa ke semasa.

Ini disebabkan oleh masyarakat kita yang kurang ambil peduli dan tidak bertanggungjawab dengan segala arahan yang di keluarkan oleh pihak kerajaan. Ada di antara mereka yang mengatakan bahawa ia merupakan salah satu Qada dan Qadar daripada Allah kepada kita.

Ada juga di antara mereka yang mengatakan bahawa manusia pada hari ini lebih takutkan makhluk lebih daripada takutkan Allah. Orang seperti ini sepatutnya membaca kisah Umar Al-Khattab.

Terdapat sebuah kisah mengenai Khalifah Umar bagaimana beliau membatalkan niat untuk memasuki Negara Syam pada waktu itu kerana tersebarnya wabak.

Maka pada waktu itu Umar meminta untuk berbincang dengan para sahabat daripada kalangan Ansar dan Muhajirin. Akhirnya Umuar memutuskan untuk tidak meneruskan niat untuk ke Negara Syam.

Lalu Abu Ubaidah bin Al-Jarrah bertanya: Apakah itu bererti lari dari takdir Allah? Umar menjawab: Harapnya bukan engkau yang bertanya wahai Abu Ubaidah! Memang Umar tidak suka berselisih pendapat dengan Abu Ubaidah. Ya, kita lari dari ketentuan (takdir) Allah untuk menuju kepada takdir Allah yang lain.

Apakah pendapatmu seandainya engkau mempunyai seekor unta yang turun di suatu lembah yang mempunyai dua keadaan, satunya subur dan satu lagi tandus. Adakah jika engkau mengembalanya pada tempat yang subur itu bukan bererti engkau mengembalanya kerana takdir Allah? Begitu pula sebaliknya, bukankah engkau mengembalanya kerana takdir Allah juga?

Lalu datanglah Abdul Rahman bin Auf yang baru saja tiba dari suatu keperluan. Beliau berkata: Sesungguhnya aku mempunyai pengetahuan mengenai masalah ini. Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila kamu mendengar terdapat wabak di suatu daerah, janganlah kamu datang ke tempatnya. Sebaliknya, sekiranya wabak itu berjangkit di suatu daerah sedangkan kamu berada di sana maka janganlah kamu keluar melarikan diri daripadanya.” – [HR Bukhari 5288].

Adakah kita mengatakan bahawa Umar takut kepada wabak lebih takut kepada Allah? Atau kita mengatakan bahawa Umar lari dari Qada’ dan Qadar Allah?

Sudah pasti tidak begitu bahkan ia menepati sunnah seperti yang diberitahu oleh Abdul Rahman bin Auf. Maka antara yang perlu kita lakukan dalam keadaan tersebarnya wabak khususnya virus Covid-19 yang mana kerajaan telah mengeluarkan perintah kawalan pergerakan.

1. Kembali kepada Allah

Setiap ujian Allah pasti ada hikmahnya. Tidak ada kekuatan dan kehebatan melainkan kekuatan dan kehebatan Allah. Sehebat mana pun kita dan secanggih mana pun teknologi kita tetap tidak akan sama sekali dapat menolak kehebatan Allah. Setiap kita mestilah kembali kepada Allah dan bertaubat dengan segala dosa yang telah kita lakukan.

Firman Allah di dalam Surah Al-A’raf ayat 56: Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya.

2. Melakukan ibadah solat

Solat merupakan tiang agama. Ramai dalam kalangan kita hari ini yang meremeh-remehkan kefarduan ibadah solat. Seharus dan sewajibnya dalam keadaan ini manusia tunduk dan sujud kepada Allah serta meminta pertolongan daripadaNya.

Firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 153: Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) solat; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar.

3. Mengikut arahan kerajaan

Ia juga merupakan satu tuntutan dalam syarak untuk mentaati pemerintah selagi mana ia tidak menyuruh untuk kita melakukan maksiat kepadaNya.

Ini bertepatan dengan firman Allah di dalam Surah An-Nisa ayat 59: Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Antara yang diperintahkan kepada kita ialah untuk duduk di rumah supaya wabak ini dapat dibendung dengan baik.

Ini bertepatan dengan perintah agama yang mana kita diharamkan untuk memudaratkan orang lain. Ia termasuklah tidak dibenarkan untuk berkumpul dalam apa-apa urusan sama ada dalam bentuk keagamaan dan keraian.

Maka timbul persoalan daripada masyarakat samada kita hendak meneruskan solat jemaah atau perlu meninggalkannya?

Jawapan bagi persoalan ini telah disebutkan di dalam hadis nabi ketika adanya suatu kemudaratan maka azan juga ditukar lafaznya seperti mana kata Ibn Abbas di dalam sebuah hadis: Ibnu Abbas berkata kepada Muazimnya saat hari turun hujan yang sangat lebat: “Jika kamu sudah mengucapkan Asyhadu anna Muhammadarrulullah, janganlah kamu sambung dengan Hayya Alassalah (marilah mendirikan solat).

Tapi serukanlah, Salluu Fill Buyuutikum (solatlah di tempat tinggal masing-masing)”.

Lalu orang-orang seakan-seakan mengingkarinya. Maka Ibnu ‘Abbas pun berkata: “Sesungguhnya hal yang demikian ini pernah dilakukan oleh orang yang lebih baik dariku. Sesungguhnya solat Jumaat adalah kewajipan dan aku tidak suka untuk mengeluarkan kalian sehingga kalian berjalan di tanah yang penuh dengan air dan lumpur. – [HR bukhari 850]

Jika kita lihat apa yang dilakukan oleh Ibn Abbas, ia adalah bertepatan dengan cara baginda Rasulullah. Ia dilakukan supaya tidak memudaratkan orang lain jadi sudah pasti wabak yang boleh berjangkit kepada orang lain dan membahayakan manusia maka perlulah dielakkan.

4. Berdoa kepada Allah

Kita kena sedar bahawa tidak ada yang boleh menyelesaikan masalah kecuali dengan izin dan bantuan Allah.

Maka pohonlah kepada Allah supaya Allah mengangkat penyakit ini dengan doa yang di anjurkan oleh Baginda Rasulullah: Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada penyakit sopak, gila, kusta dan penyakit-penyakit yang buruk. – [HR Abu Daud 1329].

Kesimpulannya dari sudut akidah kita hendaklah yakin bahawa virus Covid-19 hanyalah makhluk Allah dan hanya Allah yang berkuasa tetapi kita tetap perlu berusaha untuk mencegahnya.

Kemudian dari sudut Syariah pula kita hendaklah mengerjakan solat di rumah bagi tujuan pencegahan seperti mana yang disarankan oleh pihak pemerintah.

Manakala dari sudut akhlak pula kita perlu mengelakkan diri daripada mendedahkan jangkitan kepada orang lain supaya tidak membawa mudharat.

Oleh Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) merangkap Panel Rujuk Nadwah Ulama dan Ilmuan Malaysia, YADIM

No Comments

    Leave a reply