Kurang ilmu keibubapaan punca anak terabai

KISAH kecuaian ibu bapa terhadap anak kecil banyak dipaparkan media. Terbaru tular seorang anak kecil berusia antara empat atau lima tahun ditemui seorang penunggang motosikal sedang berjalan seorang diri di kawasan perumahannya dan nyaris dilanggar kenderaan.

Ayahnya dikatakan sedang tidur mungkin penat berpuasa, ibunya pula di tempat kerja. Beberapa orang yang nampak kanak-kanak itu keluar rumah juga tidak menghalang.

Menyedihkan, mereka tidak pernah belajar daripada kisah yang menyebabkan kematian dan kecacatan seumur hidup anak-anak ini. Contohnya, kes ibu bapa tertinggal anak dalam kereta yang sering dan terus-menerus dipapar media.

Kecuaian sebegini tidak boleh dipandang remeh kerana ia membabitkan nyawa dan keselamatan kanak-kanak.

Banyak contoh boleh kita lihat mengenai kelalaian ibu bapa. Di kedai makan atau di mana juga jelas boleh dilihat bagaimana ibu bapa tidak memberi perhatian kepada anak-anak dan membahayakan situasi mereka.

Ada ibu bapa terlalu leka dengan telefon bimbit atau gajet, sehingga anak merayau tanpa mereka sedar dan tercekik makanan.

Di jalan raya pula, ada ibu bapa menunggang motosikal dan meletakkan anak sekecil empat atau lima tahun membonceng dalam keadaan tertidur. Ibu atau ayahnya masih meneruskan perjalanan walaupun anaknya dalam keadaan bahaya.

Di rumah, kelalaian ibu bapa mengunci pintu menyebabkan anak kecil keluar berlari dan mungkin dilanggar kenderaan. Membiarkan anak kecil mandi sendiri di dalam bilik air juga mengundang bahaya.

Banyak kes pengabaian

Sememangnya terlalu banyak kes pengabaian ibu bapa terhadap kanak-kanak yang adakalanya meruntun perasaan kita apabila membacanya di media.

Namun jika dikaji, apakah antara faktor mendorong ibu bapa lalai terhadap anak-anak? Antaranya, masalah kekurangan ilmu dalam jiwa.

Ibu bapa tidak faham ilmu keibubapaan dalam menjaga anak kecil mereka. Ada antaranya hanya tahu anak itu sebahagian daripada hidup, tetapi tidak benar-benar praktis tanggungjawab menjaga dan melindungi mereka daripada bahaya.

Mereka beranggapan anak perlu diajar berdikari walau masih berusia empat atau lima tahun. Ilmu dalam mendidik adalah garis panduan menjaga anak dengan baik sebagai salah satu amanah Allah pada ibu bapa.

Ada ibu bapa terlalu sibuk dengan urusan kerja dan kehidupan sehingga jarang ada masa dengan anak. Apabila balik kerja, sudah penat dan tak ada masa melayan anak dan membiarkan mereka bermain sendiri walau masih kecil.

Faktor hidup susah juga antara alasan. Kadang-kadang ada yang terpaksa membawa anak ketika berniaga di tepi jalan. Ketika sibuk anak terbiar dan adakalanya berlari-lari di kawasan bahaya di tengah jalan.

Masalah ekonomi juga menyebabkan ibu bapa terpaksa tinggalkan anak sendirian di rumah, mungkin dijaga kakak atau abang yang juga masih kecil. Ibu bapa yang ada gangguan mental dan emosi menyebabkan mereka tidak peduli pada anak kecil dan membiarkannya itu hidup sendiri.

Demikian beberapa faktor yang dapat dikenal pasti sebagai punca kelalaian dan pengabaian ibu bapa terhadap anak.

Secara keseluruhannya tanggungjawab ibu bapa menjaga keselamatan anak sangat penting. Bukan sahaja di luar rumah, malah di dalam rumah juga pelbagai bahaya mengundang.

Memang tidak mudah menjaga anak kerana sewaktu membesar mereka akan lasak dan sentiasa ingin mencuba perkara baharu. Namun jangan kerana kecuaian ibu bapa dan penjaga, kanak-kanak cacat seumur hidup atau terpaksa melalui kehidupan sukar atas kelalaian ibu bapa sewaktu mereka kecil dulu.

Sangat jelas sekali jika betul acuan didikan pada anak, mereka akan memberi banyak kebaikan pada ibu bapa dengan menjadi insan berguna. Jika sebaliknya, ibu bapa akan menyesal kerana sikap anak-anak akan membawa bencana dan derita dalam hidup ibu bapa.

Semoga kita semua akan menjadi ibu bapa yang terbaik buat anak kita.

Sumber : Berita Harian online

Tags: , ,

No Comments

    Leave a reply