POLITIK: BERKATA MANIS TETAPI HATI BUSUK

policik-561b3242ef7e6116048b456d

Masyarakat Melayu yang diikat dengan nilai-nilai Islam sentiasa menjaga tutur kata kerana mereka percaya dengan menggunakan bahasa yang baik akan membentuk masyarakat yang bermoral, beretika dan berakhlak mulia.

Mereka yang berakhlak mulia juga dikenali sebagai orang berbudi pekerti. Susunan perkataan yang baik telah memberikan sifat bangsa Melayu. Melayu itu, menurut Frank Sweethenham, “Dia petah bercakap, berkata-kata dengan kiasan dan ibarat, suka menggunakan peribahasa dan kata-kata pujangga, suka berkelakar dan suka benar dengan jenaka”.

Oleh kerana sifatnya yang mementingkan adab, “Orang Melayu pantang menerima sebarang penghinaan, padanya hal ini harus dihapuskan sekalipun dengan pertumpahan darah. Jika dia merasakan maruahnya dicemarkan sama ada hal itu betul atau atau tidak, dia menyimpan perasaan itu dalam hatinya sehingga dia dihantui dengan niat menuntut bela”.

Atas sifat itulah, apabila ada segelintir orang mempersoalkan maruah orang Melayu, orang itu akan dilihat sebagai “kurang ajar” dan “tidak berjiwa Melayu”. Meskipun, orang Melayu menyimpan dendam sebab dimalukan atau diaibkan, dia akan bersabar. Hanya jika kesabarannya hilang, dia akan melakukan apa sahaja termasuk menyerang sesiapa sahaja yang dianggapnya mempunyai kaitan atau boleh dikambinghitamkan.

Situasi begini biasa berlaku dalam masyarakat Melayu. Mereka yang kecewa sanggup mengeluarkan kata-kata kesat, kasar dan menabur fitnah demi untuk memperlihatkan dirinya sebagai pihak yang teraniaya. Sebenarnya, pelaku tersebut merupakan orang yang cuba mengalihkan pandangan umum terhadap kesalahannya sendiri, menutup kekurangan diri dengan menyalahkan orang lain.

Secara psikologinya, orang begini merupakan mereka yang dilanda masalah dan jiwanya berlumur dengan konflik kepentingan serta kesamaran peluang. Dia sanggup menggunakan kata-kata kotor, memaki hamun orang lain kerana menganggap dirinya sahaja yang betul dan semua orang menjadi “penghalang cita-cita besarnya” sebagai buruk dan tidak mempunyai kebolehan.

Dalam Islam sikap sedemikian dikatakan sebagai orang yang bongkak dan riak. Orang yang bersikap sombong dan riak merupakan orang yang paling rugi baik semasa hidup ataupun selepas dia meninggal dunia.

Dalam setiap hubungan yang terjalin sama ada dengan Allah SWT atau sesama manusia, perhubungan itu terjalin dalam suasana yang akrab dan harmoni. Meskipun seseorang itu dilanda kecewa dan resah, dia sepatutnya tetap melafazkan doa memuji kebesaran Allah SWT agar dihapuskan segala apa yang ditanggungnya.

Dalam keadaan resah, kita diberikan kaedah terbaik untuk kembali tenang, iaitu dengan mengingati sebanyak-banyaknya sifat kebaikan dan kemurahan Allah SWT. Dengan itu, segala masalah dapat diselesaikan dengan tenang dan penuh kenikmatan.

Islam melarang apa sahaja yang bersifat buruk termasuk mengeluarkan kata-kata kesat. Mereka yang gemar menggunakan kata-kata kesat adalah mereka yang amat gemar mengumpul dosa. Orang yang gemar mengumpul dosa adalah mereka yang sengaja menempah jalan ke neraka.

Jika pemimpin gemar bercakap menggunakan bahasa kesat, dia akan dilihat mati beragan kerana semakin lama semakin hilang sokongan. Mereka yang terus menyokong pemimpin tersebut pasti terdiri daripada mereka yang sempit akal dan tidak memahami hakikat kehidupan beradab.

Mereka yang kurang beradab juga merupakan orang yang paling lemah imannya. Kerendahan iman boleh menyebabkan seseorang kehilangan ketenangan jiwa, setiap masa rasa gundah dan resah bersarang. Orang seperti inilah yang banyak sekali dilanda tekanan dan akhirnya mengalami gangguan psikologi.

Nabi Muhammad SAW sentiasa memberikan teladan agar sentiasa menjaga bahasa lisan iaitu lidah. Orang Melayu turut menyambung teladan itu dengan membentuk kerangka percakapan, jangan mengamalkan budaya “lidah bercabang”, “berkata manis tetapi hati busuk”, “tanam tebu di bibir” dan seumpamanya.

Ini sudah cukup membuktikan bahawa orang Melayu amat peka dengan pemilihan kata-kata kerana kata-kata boleh menyebabkan seseorang itu dilihat berbudi bahasa ataupun berperangai buruk.

Orang yang berperangai buruk sentiasa menggalakkan orang lain bermusuhan. Orang yang berperangai buruk sentiasa menganjurkan kutukan, fitnah dan berdusta termasuk berdusta dengan dirinya sendiri, kerana itulah dia sanggup menyembunyikan apa sahaja demi untuk memperlihatkan dirinya sebagai yang terbaik, terhandal dan mampu mengubah situasi. Bayangan perubahan yang dianjurkan hanya bersifat sementara dari perspektif kognitif; tetapi selepas itu, perubahan yang dibawa lebih banyak membawa keburukan.

Apabila ada orang menggelar orang lain sebagai “anak babi”, “baghal”, “bahlol” dan sebagainya, secara automatik dia telah memberi kesimpulan bahawa dia merupakan orang yang berjiwa kacau. Dia tidak boleh memikirkan secara berhemah bagaimana memecahkan persoalan; yakni dia telah buntu kerana dendam kesumat oleh sebab hajatnya terhalang. Maka untuk menutup resah dan gundah akibat kekecewaan, mereka cenderung menggunakan tutur kata yang kasar dan ketat, seakan-akan ini dapat memberi mereka sedikit kelegaan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Belum lurus keimanan seseorang itu sehingga lurus hatinya dan belum lurus hatinya sebelum lurus lidahnya. Seseorang tidak boleh masuk syurga selagi ia belum dapat berbuat baik dengan jiran-jirannya”.

Orang yang menggunakan kata-kata kesat dan kasar sebenarnya sedang berhadapan dengan kekalutan jiwa. Dia sebenarnya sedang berperang dengan bayangan hitam yang ada dalam dirinya sendiri. Bahasa yang kesat mencerminkan jiwa penuturnya yang dipenuhi dendam kesumat dan amat kacau.

Dipetik dari buku Membumikan Erti Kasih Sayang oleh: Aziz Jamaludin Mhd. Tahir

No Comments

    Leave a reply