Terancam Api Neraka Meski Rajin Ibadah Tapi Kedekut

Dalam sebuah hadis diriwayatkan bahawa Siti Aisyah RA bercerita, pada suatu ketika datanglah seorang perempuan kepada Rasulullah SAW sedangkan tangan kanan perempuan itu dalam keadaan melepuh. Perempuan itu berkata: “Wahai Rasulullah, pohonkanlah doa kepada Allah agar tanganku ini sembuh seperti sedia kala”. Rasulullah SAW bertanya: “Apa yang menyebabkan tanganmu melepuh seperti itu?”.

Perempuan itu menjawab: “Wahai Rasulullah, pada suatu malam aku bermimpi seolah-olah kiamat telah terjadi dan neraka jahim telah dinyalakan. Dan di jurang neraka itu aku melihat ibuku memegang sepotong lemak di tangan kanan dan secebis kain kecil di tangan kiri. Hanya kain kecil dan lemak itulah yang menjaga ibuku dari semburan api neraka”.

“Wahai Rasulullah, melihat keadaan ibuku aku menjadi iba kemudian aku bertanya kepadanya, “Wahai ibu, kenapa engkau di sini? bukankah engkau seorang ahli ibadah dan selalu taat pada suami?”. Ibuku menjawab, “Benar wahai anakku, aku dahulu memang ahli ibadah dan selalu taat pada suami.. tapi sebenarnyalah aku seorang yang kedekut semasa hidup di dunia. Dan tempat ini adalah tempat golongan orang-orang yang kedekut.”

Kemudian aku bertanya, “Kalau kain kecil dan lemak yang ada di tanganmu itu apa ibu?” Ibuku menjawab, “Hanya inilah temanku di sini anakku, lemak dan kain kecil inilah yang pernah aku sedekahkan selama hidupku di dunia. Dan kedua benda ini yang melindungiku dari semburan api neraka.” Kemudian aku bertanya, “Ayah di mana ibu? mengapa dia tidak menolong ibu?” Ibuku menjawab, “Ayahmu bersama dengan orang-orang yang dermawan, anakku..”

“Wahai Rasulullah, kemudian akupun mendatangi ayahku yang pada masa itu sedang menuang air di telagamu.., dan aku berkata kepada ayahku, “Wahai ayahku, ibuku saat ini sedang menderita dan ayah tahu bahawa ibu rajin beribadah dan selalu taat pada ayah, berikanlah seteguk air dari telaga ini untuk ibu..” Ayahku menjawab, “Wahai anakku, air telaga ini haram bagi orang2 yang kedekut seperti ibumu..”

“Wahai Rasulullah, sebab belas kasihanku kepada ibuku maka akupun nekat mengambilkan segelas air dari telagamu itu untuk kuberikan kepada ibuku. Akan tetapi pada saat kuberikan air itu kepada ibuku, tiba-tiba terdengarlah olehku suara tanpa rupa, “Semoga Allah melepuhkan tanganmu.” Kemudian akupun terbangun dan aku melihat tangan kananku ini melepuh, wahai Rasulullah..”

Rasulullah bersabda, “Begitulah bahayanya sifat kedekut ibumu itu..” Kemudian baginda pun berdoa kapada Allah, maka sembuhlah tangan perempuan itu.

Demikianlah kisah tentang bahayanya sifat kedekut dan keutamaan sedekah. Semoga kita dapat memetik manfaatnya. (nu.or.id)

No Comments

    Leave a reply