Untuk Pertama Kali, Televisyen Saudi Siarkan Nyanyian Umi Kulsum

Sebuah saluran televisyen budaya di Arab Saudi, Al-Tsaqafiyah TV, untuk pertama kalinya menyiarkan pertunjukan musik pada tengah malam.

Dalam akun Twiternya, seperti dipetik Al Arabiya, pihak Al-Tsaqafiyah TV mengumumkan akan menayangkan konsert musik penyanyi kenamaan asal Mesir, Umi Kulsum.

Dalam pengumuman di Twitter itu juga disertakan link bagi siapa pun yang ingin menonton di atas talian rakaman penyanyi masyhur yang meninggal pada 1975.

Tontonan musik di televisyen merupakan peristiwa langka di negara kaya minyak yang dikenali mengharamkan jenis musik selama 30 tahun terakhir.

Seorang penyanyi Saudi, Abdul Majeed menyambut gembira perkembangan ini di negaranya. Ia mengaku akan hadir secara langsung bersama keluarganya dalam pertunjukan musik berikutnya yang dianjurkan di Jeddah, sebagaimana mereka hadir dalam konsert di Dubai dan Kuwait.

“Kerajaan kita yang tercinta ini telah memasuki era baru yang akan membawa kita semua pada perkara yang baik. Sesuatu yang lebih baik lagi akan berlaku,” tambahnya.

 

Dipetik dalam www.nu.or.id

No Comments

    Leave a reply