Tak salah bawa anak ke masjid tetapi…

SERONOK mata kita lihat suasana dalam masjid. Kurang dua minggu sahaja lagi bahang raya mula terasa tetapi masjid masih penuh, luar biasa! Alhamdulillah, umat Islam terus berlumba-lumba mencari keberkatan pada bulan yang mulia ini hingga ke penghujung Ramadan.

Seronok juga melihat jemaah-jemaah termasuk kanak-kanak berlumba-lumba hendak berada di saf depan.

Suasana ini membuktikan ibu bapa tahu peranan dan tanggungjawabnya menerapkan Rukun Islam ke dalam jiwa anak-anak ketika usia masih muda.

Memetik kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, katanya, Syeikh Abdullah Nasih Ulwan dalam kitabnya Tarbiyah al-Aulad telah menyebut tiga institusi penting untuk kanak-kanak ialah:

Rumah: Tempat pembangunan fizikal, adab dan akhlak. Masjid: Selaku tempat pembangunan kerohanian. Sekolah: Merupakan tempat pembangunan akal fikiran, adab serta pemikiran.

Justeru, tidak perlu dinafikan atau dibahaskan lagi walaupun timbul pelbagai pandangan berbeza mengenai isu bawa anak-anak bawah umur ke masjid.

Namun, apa yang kurang menyeronokkan di mata kita apabila ada anak kecil di bawah usia lima tahun dibiarkan bersama-sama di saf depan.

Bayangkan dengan keadaan anak-anak kecil ini yang belum tahu mengikut rukun solat, keluar masuk saf dan setiap pergerakannya menyentuh jemaah di sebelah.

Walaupun secara umumnya tidak salah untuk kanak-kanak berada di dalam saf orang dewasa namun ibu bapa sepatutnya tahu memahami aturan.

Anak yang belum mampu berdikari perlu diletakkan di sebelah ibu bapa yang mengambil tempat bersolat di tepi dinding (hujung saf).

Itu adalah aturan terbaik yang disebut Zulkifli.

Moralnya, ingin ditekankan di sini, bahawa sangat digalakkan membawa anak-anak mengimarah masjid tetapi didiklah mereka dan ingatkan mereka tentang kehormatan dan kedudukan masjid sebagai rumah ibadat.

Sumber : Sinar Harian

Tags: , ,

No Comments

    Leave a reply